zondag 13 maart 2016

Thema boeken

Twee weken lang werkten we rond boeken in de klas. We begonnen met een waarneming. De juf had een grote tas mee waar heel veel verschillende boeken in zaten: een kookboek waarvan ik onmiddellijk de naam te horen kreeg :Jeroen Meus. Enkele kleuters wisten dat hij eten maakt en op tv te zien is :-), een prentenboek, een knutselboek, een knisperboekje, een badboekje, ... De kleuters brachten ook hun lievelingsboek mee van thuis. We luisterden elke dag naar deze verhalen en konden ze bekijken in de boekenhoek.
De juf vertelde dat er in de bibliotheek heel veel boekjes zijn, dit wilden we wel eens zien en vrijdag mochten we met de bus naar de bibliotheek van Geraardsbergen. De mevrouw van de bibliotheek vertelde hoe alles in z'n werk gaat in de bibliotheek: we mogen er boekjes lenen, maar we moeten eerst een bibliotheekpasje hebben. We luisterden ook naar een mooi verhaaltje en op het einde mochten we allen één boekje kiezen. Voor de ene was de keuze vlug gemaakt, voor de andere was het heel moeilijk op maar één boekje mee te nemen.
Na al deze waarnemingen rond boeken gingen we zelf aan de slag en tekenden ons eigen verhaal...
De begrippen groot en klein kwamen ook aan bod...We maakten ons klein en groot, boeken van klein naar groot zetten en dan knippen en kleven van klein naar groot...
Het zelfstandig knippen en kleven van een puzzel
We luisterden ook naar een verhaaltje over 2 krantenmannetjes die wonen in papierland. Ze hebben een papieren huisje en hebben als koning Holle Bolle Gijs die graag papier lust. Hier leerden we ook een versje over. 'Holle Bolle Gijs, die lust geen koek, die lust geen ijs. Maar geef je hem papier.. Dan zegt hij met plezier: Papier hier, Papier hier. We maakten ook zelf ons krantenmannetje door te scheuren en te kleven en maakten papierdeeg... Wat was dit leuk ploeteren :-)
Vrijdag sloten we de week dan af met een krantenspel in de turnzaal met verschillende opdrachten zoals lopen tussen de kranten, gaan zitten-staan-liggen-met handen en voeten - met 1 voet op de kranten staan,... De kleuters kregen ook de opdracht om de krant kleiner te maken zonder de krant te gaan kapot maken.Scheuren was dus geen optie. Plooien wel... Dan mochten we met de krant op ons hoofd rond lopen, op de buik, onder de arm, tussen de vingers vast nemen,... En als afsluiter mochten we de krant verfrommelen tot een bolletje en dan kwam er de papierenregen. De juf gooide de krantenbollen weg en de kleuters moesten heel snel de bollen terug in de doos leggen. Als beloning kregen de kleuters een papieren hoedje....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten